Vietnamesiske forårsruller

Vietnamesiske forårsruller

Har man både frisk koriander og basilikum i huset, skulle man da være et skarn, hvis ikke man lige handlede de resterende ingredienser ind til en gang friske vietnamesiske forårsruller. Det gjorde vi derfor i weekenden. De blege ‘pølser’ på billedet ser jo ikke ud af meget, men hold nu op, hvor smager de godt!

De friske krydderurter kan i høj grad tage æren for den fantastiske smag. Kombinationen af koriander, basilikum og mynte tager virkelig smagsløgene med til nogle højder, hvor de ville synge, hvis de ellers kunne. Den syrlige dip med blandt andet riseddike og fiskesauce underbygger ligesom bare smagsfesten. Og så er her altså tale om rendyrket hyggemad – der samles ingredienser og rulles ved bordet.

Retten kræver lidt arbejde i form af klargøring af grøntsager, men ellers er den virkelig simpel og kræver altså ikke de store evner i et køkken. Vigtigst er nok, at man kan komme gennem snittearbejdet med alle ti fingre i behold.

Vietnamesiske Forårsruller
4 pers.

4 gulerødder
1 agurk
4 forårsløg
Frisk mynte
Frisk koriander
Frisk basilikum
Saltede peanuts eller cashewnødder
Glasnudler eller tynde risnudler
Sesamolie
4 kyllingefileter
Rispapir

Til dip:
1/2 dl riseddike
1/2 dl rørsukker
1/2 dl fiskesauce
1½ dl vand
Finthakket koriander
Frisk rød (eller gul) chili, finthakket

Det er en god ide at starte på dippen i god tid. Sukkeret skal opløses i væsken, og det er klart nemmest at gøre i kogende vand. Derfor blandes sukker og (kogende) vand i en skål først. Når det er kølet af, tilføjes resten. Jeg giver indimellem dippen en ekstra sjat vand, hvis jeg synes, den er for kraftig. Opbevares på køl til servering.

Gulerødder, agurk og forårsløg skæres i fine bjælker og strimler. Krydderurterne pilles af stilkene, vaskes og hakkes evt. i lidt mindre stykker. Kyllingefileterne skæres i strimler, steges i sesamolie og krydres med salt og peber. Nødderne hakkes.

Du kan selvfølgelig vælge de grøntsager, du har lyst til. Jeg synes bare, det smager mest ‘rigtigt’ med de her. Alternativt er avocado og mango også gode at komme i. Nogle kan også lide rød peber i deres ruller(her er jeg helst fri). Uanset: Undlad for guds skyld IKKE de tre krydderurter!;)
Nogle store, fine rejer er også lækre at komme i. Her kan man jo erstatte kyllingen eller bruge begge dele.

De tynde nudler koges til sidst – de skal ikke have ret længe. Når de er kogt møre, hældes vandet fra, og der vendes lidt sesamolie i nudlerne – så undgår du, at de klistrer for meget sammen.

Det forskellige tilbehør kan serveres i små, separate skåle eller som her anrettet på et bræt:

Til vietnamesiske forårsruller

Ved servering får alle, udover tallerken, en lille skål med dip og en dyb tallerken med varmt vand. Heri opløses det tørre rispapir, efterhånden som man vil lave sig en rulle.

Jeg har her forsøgt at illustrere, hvordan forårsrullen kan foldes:

Sådan ruller man vietnamesiske forårsruller

1. Fyldet placeres på rispapiret
2. Siderne foldes ind over fyldet
3. Også nederste ‘flap’ foldes indover
4. Fra bunden rulles stramt opad. Voila!

Og så er det ellers bare at dyppe og – vigtigst af alt – spise.
Velbekomme!

Vietnamesisk forårsrulle

logoKat

Leave a Reply