Hjemmebagt kransekage med orangenougat

kransekage
Kransekage. Den der lille stang kage, der egentlig ikke smager synderligt godt, men som bare hører sig til, når champagnen skal poppes, og nytåret skåles ind. Jeg er sgu ikke fan. Jeg synes, det er for sødt og for lidt lækkert. Jeg har derfor bagt min egen kransekage med ekstra mandler og godhedssurprise i midten. Den er herlig i både smag og konsistens, og jeg tør næsten garantere, at du ikke finder tarvelige, afgnavede rester af denne her dagen derpå;)

Opskriften giver otte gode stykker

Det skal du bruge:
75 g mandler
85 g rørsukker
1 bæger past. æggehvide (Svarer til 1 1/4)
235 g marcipan
75 g mørk nougat
Skallen af en økologisk appelsin, finthakket
Et drys vanillepulver

Pynt:
Lidt mørk overtrækschokolade
Hakkede mandler

Mandler og rørsukker kommes i blenderen og køres, til mandlerne er blevet til mel. Herefter tilsættes æggehviden, og det hele blendes til en ensartet masse.

Marcipanen æltes grundigt i mandel-massen. Kom det i en frysepose og læg det på køl til det er blevet mere fast.

Nougaten skæres i tern og smeltes over et vandbad. Rør appelsinskal og vanillekorn i, og hæld massen over i en mindre boks (7 x 7 cm eller deromkring, så det ligger i et lag på ca. 1 centimeters tykkelse. Sæt boksen på køl – eller i fryseren, hvis det skal gå lidt tjept – til nougaten er fast igen, og kan bankes ud af boksen som en lille firkant.

Varm ovnen op til 200 gr. alm. ovn.

Tag den kolde marcipanmasse ud af køleskabet, og del den i otte lige store stykker. Hvert stykke formes til et rektangel på ca. 6,5 x 8 cm og lægges på en bageplade med bagepapir. Det bliver møghamrende klistret, men skyl fingrene undervejs, så går det.

Nougaten skæres i otte små bjælker, der hver lægges i midten af et marcipan-rektangel. Fold så siderne(og enderne) omkring nougatmidten, og form dem gerne lidt trekantede i det. Forsøg i hvert fald at få dem lidt pæne:-)

Pladen sættes ind midt i ovnen og bages ca. 12 minutter, eller til de er fine gyldne uden at være for mørke. Pas især på bunden af kransekagerne, der let bliver sort. Det kan hjælpe at sætte en ekstra bageplade helt nederst i ovnen – så tager den noget af varmen.

Når kransekagerne er bagt, lader du dem køle nogenlunde af. Herefter smeltes lidt overtrækschokolade over et vandbad – der skal ikke særlig meget til. En lille håndfuld kan formentlig gøre det.

Kom den smeltede chokolade i en frysepose og klip et lille hul i et af hjørnerne. Kransekagen pyntes nu med chokoladen, og der drysses hakkede mandler over, før chokoladen størkner.

Stil kransekagen køligt, til chokoladen er helt størknet.
Opbevares i luftæt kagedåse eller beholder.

Vebekomme!
…Og godt nytår, for pokker!

kransekage2

logoKat

Leave a Reply