Braiserede kalkunlår

Kalkunlår

For nylig kom jeg til at tænke på kalkunlår. De der grøn-ternede vakumposer med forkogt kalkunlår fra min barndom i 80-90’erne. De skulle bare smides i en gryde med kogende vand, og så havde man det møreste, mest velsmagende kød med tilhørende sky til sovsen. Smart. Og så var det billigt. Men konceptet eksisterer tilsyneladende ikke mere og må desværre forblive et barndomsminde.

Jeg var derfor ikke i tvivl om, at de skulle med mig hjem, da jeg forleden opdagede store, fine ferske kalkunlår i køledisken hos SuperBest. Og man skulle da være et skarn, hvis ikke man braiserede noget kød med så meget mørhedspotentiale som netop kalkunlår?

Jeg fik i bedste efterårs-stil frembragt en herlig simreret med dejlig mørt kød, der nærmest faldt af benet, bare man blinkede til det. Det fik selskab af bl.a. rodfrugter og masser af rødvin. Jeg serverede den med en puré af knoldselleri. Både min kæreste og jeg var glade. Faktisk så glade, at vi vurderede, at retten kunne serveres for gæster en dag. Så fortjener den altså en plads på bloggen. Opskriften giver rigeligt mad til to.

Kalkunlår

Sådan gør du:
Kalkunlårene gnides med salt og peber, mens en sauterpande(eller gryde med låg og belægning) varmes op med olie.

Lårene brunes på alle sider – det tager nok et kvarters tid – og lægges til side.

Snit løg, hvidløg og champignon og steg til de er blevet bløde. Tilsæt så de 4 dl rødvin, krydderurter og bring det hele i kog. Lad det simre ved lavere varme, indtil væsken er cirka halveret.

Kalkunlårene kommes nu tilbage i panden, og der tilsættes kogende vand + bouillonterning. Bland evt. bouillonen, inden du kommer den ved. Igen skal det koge, og varmen skrues ned. Læg låg på. Lad nu retten stå og simre i 2½-3 timer. Hold øje undervejs – mangler der væske, giver du bare retten en skvat rødvin og/eller kogende vand.

I ventetiden snitter du gulerødder og selleri i ‘mønter’ og tern.

Herefter tilsættes gulerødderne og lidt under halvdelen af sellerien. Tilsæt ekstra vin og kogende vand, så det har noget at koge i. Lad nu retten simre videre, til rodfrugterne er møre, og kødet falder fra benet. Det tager nok en lille halv time.

Imens laves selleripuréen.

Her skal du bruge:
De resterende tern af selleri
Mælk
Smør
Salt + peber
Muskatnød

Sellerien koges i mælk, til den er helt mør. Herefter hældes mælken fra, men gemmes, og sellerien kommes i en blender med salt, peber, et drys muskatnød og en klat smør. Tilsæt lidt af mælken og blend så det hele til du har en ensartet masse. Tilsæt mere mælk, til du har den ønskede konsistens. Smag til.

Smag nu også på saucen ved kalkunlårene. Jeg oplevede ikke, at mit trængte til ekstra salt og peber, men man ved jo aldrig..:)

Du kan vælge at anrette en tallerken med puré i bunden og rodfrugter + et lår på toppen. Alternativt kan du sætte hele baduljen ind på bordet, så man selv kan tage. Jeg hælder nok til den sidste version. Det passer ligesom bedre til den rustikke ret.

Velbekomme!

Kalkunlår anrettet

Tip! Rodfrugterne giver noget sødme i retten, og det samme gør sellerien i puréen. Man kan derfor også overveje, at lave for eksempel kartoffelmos til. Vi syntes dog, at sellerien hittede.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.