Rabarber hører helt klart til mine danske sommerfavoritter. Man kan lave alverdens herligheder med de skønne, syrlige stænger. Saft er ingen undtagelse, og så er den så nem at lave, at man skulle være et skarn, hvis ikke man prøvede. Saften smager virkelig godt, og så vil den smukke, røde farve jo pynte på ethvert sommerbord. Jeg anbefaler, at du laver en dobbelt portion.
Det skal du bruge:
500 g rabarber
200 g rørsukker
1 l vand
1 usprøjtet citron(kan udelades)
Rabarberne renses for skidt og blade og skæres i mindre stykker. Sørg for at få så meget som muligt af ‘foden’ med – det er her, den rigtig gode smag sidder. Kom stykkerne i en gryde. Tilsæt sukker, vand og den vaskede citron, skåret i kvarte. Bring det hele i kog, og lad det småsimre i 6-7 minutter.
Tag gryden af varmen, og fisk så forsigtigt citronbådene op af gryden – endelig ikke trykke på dem, for det der kommer ud er virkelig bittert! Herefter står saften og passer sig selv i en halv time – gerne længere.
Når saften har trukket, hælder du den gennem et klæde(jeg bruger bare et gammelt viskestykke) og presser saften godt ud – vi vil gerne have al smagen med. Vil du have saften lidt mere syrlig, kan du tilføje frisk citronsaft. Herefter hældes den på skoldede flasker og opbevares på køl.
Rabarbersaften er kraftig i smagen og skal fortyndes med en lidt vand. Prøv dig frem, så du får den lige, som du bedst kan lide den.
Jeg har hørt, at det skulle være lækkert med lidt ‘bobler’ i. Det skal jeg helt sikkert prøve her i weekenden. Hvis der ellers er mere saft tilbage…
Vær i øvrigt obs på, at de grønne rabarberblade er giftige! Så ingen smarte idéer med at snitte dem fint og komme dem i salaten eller lignende!