Nostalgisk porretærte

Porretærte
Porretærte. Et herligt madminde fra 1990’erne, hvor min mor gerne lavede tærten ved festlige lejligheder. Her blev den garanteret serveret med flutes og en salat, der indeholdt kinakål. Åh ja, kinakål! Gad vide, om man stadig kan købe det?

Min kæreste og jeg kom til at snakke om vores mødres porretærter forleden dag, og det gav mig lyst til at prøve at bage en. Jeg fik lokket min søde mor til at gå i gemmerne for at finde den gamle opskrift – den er her. Måske den også vil vække lidt 90’er minder hos dig?

Jeg har her erstattet noget af hvedemelet med grahamsmel. Næste gang tror jeg, den får endnu mere af det grove:)

Det skal du bruge: 

Tærtebund:
125 g smør
100 g hvedemel
75 g grahamsmel
1/2 dl koldt vand

Fyld:
4 porrer
2 spsk smør
150 g skinke
4 æg
3 dl kaffefløde
100 g mild revet ost
Salt + peber

Bund:
Vej melet af, smuldr smørret i. Tilsæt vandet, og ælt så dejen sammen til en ensartet dej – her fungerer de bare næver bedst som værktøj. Sæt dejen på køl til den er helt kold og fast. Herefter rulles den ud på et meldækket bord i en cirkel, der passer til tærteformen. Jeg brugte en form med en diameter på 30 cm. Prik i dejen med en gaffel. Bunden forbages i en 225 gr. varm om (alm. ovn) på nederste rille i 10 minutter.

Fyld:
Porrerne renses og snittes i skiver. Herefter kommes de i en gryde med smør, hvor de dampes under låg i 10 minutter. Skinken skæres i tern og vendes sammen med porrerne.
Æg, kaffefløde, salt og peber piskes sammen med en elpisker. Herefter vendes osten i. Porrer + skinke fordeles over tærtebunden. Æggemassen hældes over.

Tærten bages ved de 225 gr. i 35-40 minutter. Pas på, at den ikke bliver for mørk på toppen. Den hæver temmelig noget inde i ovnen, men falder ned på plads, når den lige får lov at stå lidt. Lad tærten stå og køle lidt af før servering.

Velbekomme!

Porretærte

logoKat

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.