Autentisk grøn karry

GroenKarry

Nu er der gået lidt tid siden hjemkomsten fra Thailand, og lysten til thaimad er endelig vendt tilbage. Forleden dag lavede min kæreste og jeg derfor dejlig grøn karry, som vi lærte det på madkursus på Koh Samui. Snup opskriften her.

Det må jeg i øvrigt skynde mig at anbefale til dem, der skulle komme på de kanter! Det er en rigtig herlig oplevelse (hvis man da ellers kan lide at lave mad).

Pai Cookery Class
Kurset foregår hos kvinden Pai, der underviser i den lækreste thaimad i stueetagen i sit hjem. Pai er relativt god til engelsk og meget pædagogisk, så man kan let følge hendes anvisninger. Maden, man fremtryller i hendes køkken, bliver skøn, og man sidder til sidst med sådan en “Wow, er det lige mig, der har lavet alt det her lækre mad på så kort tid?”-agtig følelse. Det er fedt at indse, hvor simpel thaimad faktisk er. Se mere her: paicookerysamui.com

Nå, men tilbage til karryen. I det her tilfælde skal den laves helt fra bunden, så karrypastaen laver man selv. Det kræver en god morter og ditto portion tålmodighed.

Karrypasta

Portionen her svarer til den mængde, der skal i karryretten nedenfor – altså til to personer. Gang gerne op til flere eller lav en ordentlig røvfuld, og opbevar pastaen i et glas i køleskabet. Den skulle ifølge Pai kunne holde sig i 2-3 måneder.

Korianderfrø og spidskommen tørristes ved svag varme i wokken – den skal du alligevel bruge senere. Begge dele knuses herefter til pulver i morteren. Herefter tilføjes de øvrige ingredienser. Det hele skal være meget finthakket. Særligt de friske limeblade, der ellers er virkelig svære at få ‘mortet’ ud – hak dem til pulver, hvis du kan.

Som du kan se på billedet, er det de små grønne chilier, vi er ude efter. Du skal nok overveje at undlade kernerne i nogen af dem – ellers bliver pastaen temmelig stærk. Rejepastaen, som jeg så fint har oversat det til, fås på bøtte eller glas, hvor der står ‘Shrimp paste’ på. 

Og så er det ellers håndkraften, der klarer resten. Man morter ved at banke ned på sagerne – ikke røre rundt, som jeg først troede. Når det ‘kravler’ op ad kanterne, skraber du det bare ned. Tommelfingerreglen er så, at du ikke skal kunne genkende nogen af ingredienserne i den færdige pasta. Det skal være helt ensartet. Det skulle tage 15-20 minutter. Vi blev dog utålmodige og gav op før pastaen nåede det punkt. Vores karry blev dog dejlig alligevel, så mon ikke også du kan slippe af sted med det?;)

Grøn karry med kylling
2-3 pers.

2 spsk smagsneutral olie
1 spsk grøn karrypasta
200 g kyllingebryst skåret i tynde skiver
4 thai-auberginer skåret i kvarte
20 blade thai-basilikum
1 tsk palmesukker
3 dl kokosmælk
2 dl vand
2 kaffir limeblade
1 spsk hønsebouillon (pulver/terning)
1 spsk fiskesauce

Tilbehør: Basmatiris

Sådan gør du:
Varm olien op i wokken ved medium varme, og tilføj karrypastaen og tre spiseskeer af kokosmælken. Varm op og rør rundt til den dejlige duft spreder sig.

Skru op for varmen, tilføj kyllingen og lad den gennemstege. Tilføj vand – det skal op at koge – og så auberginerne og palmesukkeret.

Thai-auberginer ser i øvrigt sådan her ud:

auberginer

Fiskesauce, hønsebouillon og resten af kokosmælken kommes ved, og det hele står og småkoger i 5 minutter.

Smid limeblade og basilikum på. Rør rundt et øjeblik og servér med kogte ris.

De fleste ingredienser kan du finde i din etniske grønthandler. Men galangarod og thai-auberginer skal du nok i et thailandsk supermarked for at finde. Bor du i København, kan du gå i Istedgade – her ligger et meget velassorteret et af slagsen.

God fornøjelse!

Foodstyling

logoKat

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.