Focaccia med rosmarin

Focaccia med rosmarin

I weekenden skulle vi grille. Dog ville det danske sommervejr det anderledes, så vores røgede stegeben kom en tur i ovnen i stedet for. Men nu er det jo ikke benene, det skal handle om, derimod tilbehøret. Jeg bagte nemlig et dejligt focacciabrød til, og det blev så godt i både struktur og smag, at jeg synes, jeg vil dele opskriften. Brødet er perfekt til sommerens grillaftener, tapas eller måske en lækker sandwich..?

Det skal du bruge:

Dag 1:
En klat gær på størrelse med en stor ært
4 dl koldt vand
480 g sigtet hvedemel*
2 tsk salt

Dag 2:
3/4 dl olivenolie
En håndfuld frisk rosmarin (uden stilken)
Flagesalt

Endnu en klat gær
1 tsk honning
En smule vand

Ekstra olivenolie

*Sigtet hvedemel er fintmalede hvedekerner, der har beholdt kim og skal. De groveste skaldele er sorteret fra, men man får altså en mere næringsrig og en smule grovere mel ud af det. Jeg brugte denne fra Skærtoft Mølle. Det kan bl.a. købes i Irma.

Sådan gør du:
Dagen før du skal bage, røres dejen sammen. Det gøres ved, at du rører gær ud i vandet i en stor skål, tilsætter salt, rører rundt, og til sidst tilsætter melet. Du behøver ikke ælte eller noget. Det essentielle er, at det hele er blevet blandet sammen. Skålen filmes og sættes i køleskabet til næste dag. Her udvikler det en god smag.

Dagen efter tages dejen ud af køleskabet. Stil den gerne lidt lunt.

Nu skal du lave krydderolie til din focaccia. Bland rosmarin og olivenolie i en gryde, varm det op til kogepunktet, og tag det af varmen. Det skal nu bare stå og trække, så den gode rosmarinsmag kan trænge godt ud i olien.

I en lille skål rører du gær og honning ud i en lille smule vand. Det rører du nu ned i dejen, for at give det lidt ekstra krudt til hævningen.

Tag et firkantet ovnfast fad – jeg brugte et på cirka 20 x 30 cm – og læg bagepapir i. Smør godt med olie på papiret.

Hæld så dejen i fadet. Den skal nu stå og hæve til den er høj og med bobler. Det kan godt tage et par timer.

Herefter fordeler du rosmarinolie udover brødet. Brug fingrene til at prikke huller, hvor olie og rosmarin kan sive ned.

Tænd ovnen på 200 grader ved varmluft.

Lad nu dejen hæve en halv times tid. Drys så flagesalt over, og bag brødet 20-25 minutteres tid, eller til det er flot gyldent.

Køles af før udskæring og servering – det skal lige ‘sætte sig.’

Velbekomme!

Focaccia4jpg

Tip! Du kan også sagtens bruge helt almindeligt hvedemel, men så ville jeg undlade den ekstra booster i form af gær + honning på dag 2. Helt hvidt hvedemel hæver nemlig bedre:)

logoKat

2 thoughts on “Focaccia med rosmarin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.