Kærlighedskager

Jødekager

Ja ja. De hedder jo jødekager. Men kagernes facon og holdet bag herlighederne taget i betragtning, synes jeg godt, jeg må kalde dem kærlighedskager. De er nemlig lavet med kærlighed – min kæreste og jeg lavede dem i fællesskab (næsten) uden at blive uvenner – og så er de lavet til dem, vi holder af.

Det skulle jo være så hyggeligt det der med at bage julesmåkager. Det var det også til at starte med. Arbejdet glider meget lettere, når man er to, og vi fik fordelt arbejdet, således at bornholmeren melede bord, rullede dejen og trykkede hjerter ud. Dem overtog jeg og lagde dem på pladen, penslede dem med æg og pyntede med mandler og kanelsukker. Vi hørte julemusik til arbejdet, så scenen var rigtig sat.

Men da vi (jeg) havde besluttet, at kagerne altså skulle være hjerteformede og pæne, trak det godt nok lidt tænder ud at komme igennem de sidste plader. Vi lavede dobbeltportion. Det havde helt klart været nemmere at skære tynde skiver af en rulle, ligesom man gør med f.eks. brunkager. Men ak, julen er jo HJERTERNES tid!;)

Fine blev de:

Jødekager

Jødekager

Jødekager – ca. 75 stk

250 gram mel
½ tsk. hjortetaksalt
150 gram smør
100 gram rørsukker
1 æg

Pynt:
Et sammenpisket æg
En håndfuld mandler, smuttet
Kanelsukker (= rørsukker + kanel)

Sådan gør du:

  1. Bland mel og hjortetaksalt.
  2. Smuldr smørret i.
  3. Tilsæt sukker og æg.
  4. Æltes sammen til en dej. Hvis den er svær at samle kan elpiskeren med fordel benyttes.
  5. Læg dejen koldt i mindst en time.
  6. Rul dejen ud på meldækket bord og udstik hjerter. Nøjes med lidt af dejen ad gangen, og hold resten kold imens. Dejen er ikke til at have med at gøre, hvis den bliver for lun.
  7. Figurerne pensles med æg og drysses med kanelsukker og hakkede mandler
  8. Kagerne bages i ca. 8 minutter ved 200 grader i almindelig ovn. Men hold øje! Tykkelsen spiller også ind.

God fornøjelse og glædelig jul!

logoKat

One thought on “Kærlighedskager

Leave a Reply